Strava je jednou z nejsledovanějších oblastí našeho života.
Stravě věnujeme podstatnou část dne. Je nejen zdrojem živin a energie pro
organismus, ale i prostředkem smyslového potěšení či společenskou záležitostí.
Ač tomu mnozí zřejmě neuvěří, jídlo je jedním z hlavních
důvodů smyslu naší existence zde, na Zemi. Je důležitým prostředkem podporujícím
náš duchovní i evoluční vývoj. Je hnacím motorem mnoha lidských činností
- boj o energii, ekonomické soutěžení. Zajištění obživy je jedním z hlavních
důvodů, proč pracujeme a usilujeme o dosažení vyšších zisků.
Kromě toho je jídlo
zdrojem potěšení. Často slouží jako motivační prostředek. No a v neposlední
řadě - díky stravě poznáváme nemoci, strádání, utrpení. To nás vede k hledání
cest k odstraňování následků stravy, k odříkání, k sebeovládání,
a tak spějeme k vyšší duchovní vyspělosti a hledání našeho duchovního Já.
Strava ovlivňuje náš život a naše zdraví více, než se mnozí
domnívají. Proto je složení stravy obzvláště často diskutovanou otázkou. Vede se
mnoho dohadů, jaké je "nejoptimálnější" složení stravy, tedy takové, které zajistí
to nejlepší zdraví.
Během života se jistě setkáváte s různými stravovacími směry.
Zřejmě uvěříte, že některý z nich je "ten nejlepší" a začnete se jeho instrukcemi
řídit. Pak možná po čase zjistíte, že jiný směr je lepší, a tak svou stravu opět
přizpůsobíte. Časem možná dospějete k poznání, že skutečně "optimální" strava
vlastně neexistuje, protože každý předpis způsobu stravování ignoruje skutečné
potřeby vašeho organismu v dané chvíli a za daných podmínek. To vás přivede
k poznání, že nejdokonalejším stravovacím systémem je hlas vašeho těla.
A zpravidla také poznáte jeden z nejzákladnějších axiomů teorie poznání:
"Vše je jinak."
I přes zdánlivý rozpor jednotlivých stravovacích směrů nakonec
platí, že různé směry jsou jen různými stupni na žebříčku odlehčování stravy
a nijak si neodporují. Změna stravy směrem ke zdravější neznamená přidání další
"zdravé" potraviny, ale naopak vypuštění té nezdravé. Každá potravina organismus
zatěžuje, některá více, některá méně. Zpočátku se jedná o snahu o omezení nejškodlivějších
složek stravy (např. tučná smažená jídla) a přechod k pestré
vyvážené stravě. Pak obvykle následuje vypuštění masa (vegetariánství),
dále vypuštění živočišných bílkovin (veganství), dále možná
přechod k syrové stravě (vitariánství), pak může následovat
vypuštění zeleniny (fruktariánství), přechod na šťávy
(liquidariánství) a nakonec vypuštění veškerých potravin
(breathariánství). Vždy uděláte další krok k zjemnění
a omezení stravy a tím k vyšší čistotě organismu a možnosti většího čerpání
pránické energie (čchi).
Stravovací směry jsou jen pojmy, slova, snaha o jednoduché pojmenování
složení stravy, kterou se stravujete. Tedy nejdříve se rozhodnete pro nějakou stravu
a pak ji pojmenujete. Rozhodně by to nemělo platit obráceně - snažit se zařadit do
nějakého směru a řídit se striktně za každou cenu předepsanými pravidly. Jsou to
jen vodítka, rady, jak si řídit své stravování. Poučte se z rad a pak si
stanovte svůj vlastní směr. Když bude shodný s některým z pojmenovaných
směrů, lépe se vám bude liným lidem sdělovat, jak se vlastně stravujete. A když ne,
vůbec nic se neděje. Jste to vy kdo o vás rozhoduje, ne tabulka nebo hodnocení od
jiných lidí. Nikdo nemá právo vám mluvit do stravy jako např.: "Tohle bys neměl jíst,
když jsi xxxxx-án.". Je to vaše rozhodnutí. Když zvolíte nesprávně, jste to vy
kdo si ponese následky, nikdo jiný za vaše rozhodnutí zodpovědný není. Ostatní
vám mohou jen poradit, pokud je o radu požádáte.
Co je zdravé a co nezdravé? Takto se často ptají začátečničtí
adepty "zdravého života". Zdravá potravina je pojem relativní. Pro všežravce
může být zdravé pečené kuře namísto bifteku. Pro vegetariána je kuře silně nezdravé,
zdravými jsou luštěniny. Pro liquidariána je kuře až životu nebezpečné. A zas
naopak, pro všežravce je nezdravé stravovat se jen ovocem. Vždy záleží na stavu
organismu. Zdravá potravina je taková, která přispívá ke zlepšení nebo udržení
zdraví daného člověka. Může se měnit s aktuálními podmínkami, s časem,
s denní dobou. Proto je třeba naučit se vnímat své tělo, zkoušet a experimentovat
a hledat pro sebe tu nejoptimálnější cestu. Cesta každého člověka je jedinečná a
neopakovatelná. Jsou to životní zkušenosti které získáváte a které vás vedou
ve vašem životním vývoji. Tyto zkušenosti jsou nepřenositelné, jinak než
vlastním poznáním je nezískáte.
Strava přináší lidem nemoci. Vzhledem k tomu, že se lidé
nejčastěji stravují způsobem ve společnosti nejběžnějším, netuší ani, že jejich
nemoci nejsou normálním stavem, protože jimi trpí i zbytek populace. Zpravidla
se považují za zdravé, přestože pak začnou uvádět jen tak mimochodem řadu potíží,
které berou jako normální, běžný stav, protože "jiní jsou na tom daleko hůře".
Nemoci nejsou normální a přirozený stav. Normální je být zdravý. Problémem
je neinformovanost - buď se k nim nedostala taková informace, nebo se sice
dostala, ale ignorovali ji, protože by to po nich vyžadovalo změnu jejich zvyků.
Mnoho lidí má totiž tendenci ve svém trpitelském stavu zůstat a o změnu nestojí.
Často říkají: "Kdybych neměl potěšení z jídla, co bych z toho života
měl?" Proto spoléhají na doktory a na to, že dostanou zázračnou tabletu, která
jejich stav zlepší, aniž by pro to museli cokoliv udělat. Nesplní-li lékař
jejich očekávání, anebo dokonce jim radí změnu životního stylu, raději vyhledají
jiného, "lepšího" lékaře.
V souvislosti s potravinami se často mluví
o jejich vibraci. Přestože vibrace potravin se vyjadřuje pomocí světelného spektra
(radiace), nemá s fyzikální podstatou světla nic společného a měří se intuitivně
(např. pomocí kyvadla). Je to tedy jen jakési symbolické číslo, představující stupeň
vhodnosti pro organismus. Čím více se zbavujeme potravin s nízkou vibrací
a nahrazujeme je vysokovibračními potravinami, tím se sami dostáváme do vyšších
vibrací, zbavujeme se uzemněnosti. To se projevuje např. na zlepšení zdraví a zvýšení
duchovní úrovně. Vztah mezi zátěží potravinami (tj. různými stravovacími směry)
a čakrálním systémem (jako představitelem našich vibrací) si můžeme vyjádřit
následujícím schématem:
Kromě snahy o zdravější stravu nezapomínejte i na další aspekty
zdravého stylu života. Velmi důležitá (a možná i důležitější než ostatní aspekty,
včetně stravy) je psychika. Cítíte-li se špatně, jde to s vámi celkově
"z kopce". Naopak stav duševní pohody, optimismu a vyrovnanosti vám přinese
zlepšení zdraví i zvýšení celkové kvality života. Dalšími důležitými aspekty zdravého
stylu života jsou: dostatek spánku, přiměřený pohyb, vyhýbání se stresu, vyhýbání
se negativním civilizačním vlivům (chemie, elektromagnetická pole) a zdravé prostředí
(čistý přírodní vzduch, Slunce). Kromě toho můžete ke svému zdraví přispívat i
detoxikačními technikami, jako jsou např. půsty.
Nejen odlehčování (zjemňování) stravy má příznivý vliv na vaše
zdraví, ale i snižování množství stravy. Většina obyvatel moderní civilizace
má sklony k přejídání - jedí ne od hladu, ale pro chuť. Tím velmi přetěžují
organismus. Platí známé rčení "Jez do polosyta, pij do polopita a živ budeš
dlouhá léta". Budete-li se snažit snižovat množství stravy na minimum, můžete
dosáhnout podobného příznivého vlivu na vaše zdraví, jako při zvyšování kvality
stravy. Tento trend minimalizace jídla se často označuje jako "micro-food"
(tedy mikro-strava). Můžete tak projít skrze všechny vibrační energie čakrálního
systému až na nejvyšší úroveň pouhým snižováním množství jídla (postupně až
k nule) i s relativně nezdravým jídlem.
Rozhodnete-li se změnit složení své stravy, přecházejte na nový
systém pomalu a trpělivě, postupným nahrazováním potravin. Při rychlém či násilném
přechodu se vystavujete nebezpečí, že organismus (ale také psychika) nebude
dostatečně připravený a rozhodí vás úplně opačným směrem (ve snaze provést korekci).
Takže např. namísto z veganství na vitariánství se naopak najednou vrhnete
na guláš. Rozvážení může být na psychické úrovni i na fyzické - např. se při
rychlém přechodu může projevit náhlý deficit minerálů. Opatrný pomalý přechod
je vhodnější i v obráceném směru, od vyšší stravy k nižší. Stejně jako
malé děti si musí postupně zvykat na těžkou stravu (zřejmě si nikdo netroufne
dát 5měsíčnímu dítěti řízek), stejně tak i váš organismus si musí na těžkou
stravu opět navykat, jinak se můžete dostat do vážných zdravotních problémů.
(To dobře znají půstaři, jak jsou nebezpečné po delším půstu např. živočišné
bílkoviny nebo sůl). Proto - nejdříve proveďte malou změnu ve stravě a potom
vyčkávejte alespoň pár dnů, abyste viděli, zda organismus změnu přijal bez
negativních projevů. Jedním z negativních projevů při změně na lehčí
stravu jsou detoxikační příznaky - vyrážky, povleklý jazyk, pocit chladu, slabost,
pobolívání hlavy, depresivní stavy.
Především platí - zkoušejte, experimentujte, sledujte své
pocity a projevy organismu. Cizími radami, návody a tabulkami se řiďte jen jako
doporučeními a ne jako striktními povely. Usilujte o cestu k přirozenosti.
Člověk je bytost příliš složitá a komplikovaná na to, aby mohla být dostatečně
přesně pochopena lidským intelektem. Mnohem přesnějším vodítkem je intuice a
instinkt, tedy přirozené reakce organismu. Proto raději zahoďte suplementy
(prášky a umělé vitamíny - přinesou vám spíše rozladění organismu v jiné
oblasti) a snažte se naučit vnímat signály těla, jelikož tělo je vám schopno nejlépe
říct o svých potřebách. Člověk není stroj, do kterého byste vhodili přesně dané
suroviny, stiskli přesná tlačítka a vypadl očekávaný výsledek. Člověk zahrnuje
tolik složitých vztahů a komplikací, že jakákoliv snaha řídit jeho potřeby intelektem
vede spíše ke zhoršení celkového stavu, k ještě většímu rozladění organismu.
Naše tělo je jako vozidlo, které naši duši přepravuje po cestách
života a poznání. Tělo naší duši poskytuje smyslové požitky a také rozum, který
dokáže informace ze smyslů zpracovávat a skrze který duše pociťuje požitky
života. Potrava je jedním z možných paliv těla a také zdrojem smyslových
požitků (což je důvod, proč jídlo jíme, přestože by tělo bylo schopné fungovat
i jen z pránické energie). Produkty zpracování potravy tělo zanáší odpadními
látkami. To se projevuje zanášením energetických kanálů, což má za následek jednak
snížení naší schopnosti fungovat na pránickou energii a také to zatemňuje naši
mysl. Postupným odlehčováním stravy snižujeme i zátěž těla, uvolňujeme energetické
dráhy, napojujeme se zpět na pránickou energii, pročišťuje se naše mysl a dostáváme
se tak zpět k našemu přirozenému výchozímu stavu. Podobně jako Adam a Eva
ochutnali první "jablko poznání", tedy jídlo, jako zdroj poznání smyslových
požitků, čímž se odřízli od "Ráje" (přirozená lidská podstata). Očištěním se od
zátěže jídlem se můžeme vrátit zpět do Ráje.
Miroslav Neměček, zdroj: http://breatharian.eu/diet/diet/