pondělí 3. března 2014

Tričko ze dřeva??? aneb ekologická varianta oblečení

Obrázek
Už jste někdy viděli tričko vyrobené ze dřeva? Rakouská firma CHILLAZ je vyrábí.
Chillaz je značka sídlící v samotném srdci Tyrolských Alp, v rakouském městečku Vomp, kousek od Innsbrucku. Zabývá se výrobou pohodlného oblečení moderního vzhledu, které je příjemné a zároveň funkční. Je to kultovní značka, jejíž produkty jsou slušivé, moderní, mají skvělý design a příjemně se nosí. Kromě těchto charakteristik mají ještě něco navíc, o čem se dočtete dále – a to jsou používané materiály
Značka klade velký důraz na ekologii a ochranu naší planety. K výrobě používá nejmodernější přírodní materiály a technologie a veškerá výroba od zpracování příze, výroby látek, barvení a samotné šití, probíhá v Evropě, jmenovitě v Turecku, Rakousku a Německu.

Základní používané materiály pro výrobu oblečení značky CHILLAZ jsou:

Základní fakta jednotlivých materiálů:


BAVLNA MODAL TENCEL
Základní surovina bavlna   bukové dřevo     eukalyptové dřevo
Země produkce Egypt, USA, Indie,
Pakistan, Brazílie
Rakousko subtropické oblasti
Odvod vlhkosti ~ ++ ++
Doba schnutí ~ ~ ~
Pevnost v tahu ~/- + ++
Tvorba zápachu ~ + ++
Ekologie - ++ ++
Reakce pokožky ++ ++ ++
Žmolkování ~/- ~ ~

BAVLNA

Produkce

Bavlník je rostlina patřící do čeledí slézovitých. Je velice náročná na klimatické podmínky a ke svému růstu potřebuje hodně slunce a přibližně 200 dní bez mrazu proto, aby její plody úplně dozrály. Navíc pro svůj růst potřebuje více než 500 mm dešťových srážek ročně. Je to jednoletá rostlina a dorůstá do výše 1 - 2 metrů.
Po odkvětu se vytvoří tobolka o velikosti vlašského ořechu ve které je 3 - 5 komor obsahujících semena o velikosti pepře, které obrůstají vlákny. V každé komoře je až 10 semen obalených 1000 až 7000 vlákny bavlny. Při dozrávání tobolky pukají a chomáčky dobře vzrostlých vláken se derou ven. Díky genetickému inženýrství, lepším zavlažovacím metodám a intenzivnějšímu použití chemických prostředků se za posledních 30 let produkce bavlny zdvojnásobila. V roce 2007 se již na 43% zemědělské plochy na světě pěstovala geneticky modifikovaná bavlna. 

Sklizeň

Puklé tobolky se sklízí buď ručně, nebo mechanicky. Při mechanické sklizni se nejprve celá pole postříkají herbicidy, aby z rostlin opadaly listy a zbyly pouze tobolky na holých stoncích.
Při manuální sklizni se získá kvalitnější a méně kontaminovaná bavlna, ale sběrači nedostávají odpovídající plat a většinou na polích pracují ženy a děti. 

Zpracování

Sklizená vlákna se oddělí od semen a tobolek, sváží se a odvezou do přádelny. Zde se bavlna třídí, čistí a češe, potom se spojí do svazků, které se motají do příze, barví a dále zpracovávají na tkalcovském stavu. 

Čištění

Čištění bavlny se provádí z důvodu vylepšení povrchu a zlepšení vlastností vláken, aby:
- se nemačkala a byla hebká na dotyk
- se snadněji barvila
- absorbovala minimum vlhkosti a nečistot
- se nesrážela a byla chráněna proti plísním a bakteriím
Veškeré textílie vyrobené z bavlny jsou chemicky různě ošetřované.

Bavlna a chemikálie

Rozvinutý průmysl na zpracování bavlny je silně závislý na chemikáliích, bavlna je zemědělský produkt, u kterého je použití umělých hnojiv a pesticidů nejintenzivnější. Na bavlníková pole se používá 10 - 25 krát více pesticidů. Protože samotní škůdci se každým rokem stávají více odolní geneticky modifikovaným rostlinám a mnohým pesticidům, musí se každý rok používat větší množství chemikálií - což je cyklus, který nikdy neskončí. Od sklizně po finální textílii se na bavlnu použije 27 různých chemikálií.

                     
                                          >>>Sklizeň>>>Přeprava>>>Čištění a výroba textílií

Chemikálie používané při výrobě bavlny poškozují nejen půdu, ale také farmáře, kteří bavlnu pěstují. Drobní farmáři rozprašují pesticidy na polích z nádrže umístěné na zádech, aniž by nosili ochranné oděvy. Každoročně dochází k otravám farmářů a jejich rodin.
Prohlédněte si video: Coventional Trap

Chillaz a chemikálie

Chillaz používá bavlnu vysoké kvality z Egypta, která je vylmi suchá a obsahuje zvláště dlouhá a měkká vlákna. Proto nemusí používat změkčovadla a stabilizátory. Barvení se provádí v německé firmě Dyestar, která jediná v Evropě používá přírodní barviva. Bavlna zpracovaná firmami Dyestar a Bayer je nejdražší na trhu, ale firma Dyestar garantuje, že jejich produkty jsou neškodné pro uživatele trpící alergiemi.
Pro zlepšení jemnosti bavlněných vláken používáme u více jak 90% vysoce kvalitní bavlny silikonové lázně. Silikon však slepuje vlákna k sobě a jeho použití je omezeno, aby nesnížil pozitivní vlastnosti bavlny.
Chillaz kombinuje vlákna bavlny s vysoce kvalitními vlákny Modalu. Výsledná tkanina je jemná a hebká na dotyk a není potřeba používat příliš mnoho barvení.

Problémy životního prostředí

Problém bavlny a ochrany životního prostředí nespočívá pouze v používání chemikálií, ale také ve velkém množství vody spotřebované k zavlažování. Ve srovnání například s produkcí vlákna Tencel je k vypěstování bavlny potřeba stokrát větší množství vody. Konečné následky jsou snížení hladiny podzemních vod a jejich kontaminace pesticidy.

Bio bavlna 

V řízených biologických zemědělských systémech probíhá pěstování bavlny dle stanovených norem. V procesu výroby biologicky čisté bavlny se nepoužívají umělá hnojiva, nebo geneticky modifikované přípravky. Takto je chráněna příroda, zvířata, lidé a je zachována biodiverzita bavlníkových rostlin.
Aby se zabránilo vyčerpání půdy pěstováním jediné rotliny, střídá se na polích pěstování různých druhů ovoce a zeleniny. Kultivace půdy díky pravidelnému střídání pěstování různých rostlin, např. kukuřice, urychluje regeneraci půdy, ale také zabraňuje množení škůdců bavlny. Pěstování burských oříšků přitahuje více hmyzožravých živočichů, kteří se usazují na polích a přirozeně regulují přemnožení škůdců. Namísto chemických hnojiv používají bio farmáři zemědělský odpad, např. kravský hnůj, nebo kompost.

Nevýhody bio bavlny

Přechod k pěstování bio bavlny je finančně velmi nároční a trvá dlouhou dobu. Trvá to přibližně tři roky, než bavlna dosáhne nejvyšších cen na trhu. Zpracování bio bavlny na finální textílii je o 40% dražší, což ztěžuje prodej finálních produktů na trhu oproti produktům z tradiční bavlny. A v neposlední řadě hrají důležitou roly chemikálie, které jsou potřeba při čištění a úpravě bavlny, bio bavlnu nevyjímaje.

Certifikát Bio bavlna

Certifikát Bio bavlna garantuje biologický původ bavlny a zaručuje, že pěstitelům bude vyplacen bonus za to, že se  rozhodli pro biologické farmaření. Certifikátem "biologically controlled" potvrzuje nezávislá organizace, že farmář dodržuje postupy dané stanovenými normami. Farmáři, kterým byl certifikát udělen, jsou každoročně kontrolováni a musí provádět záznamy o svých postupech.
Naneštěstí se objevuje čím dál více společností, které se snaží obohatit na tzv. bio bavlně. Protože poptávka po bio bavlně celosvětově neustále roste, roste i prodej bio bavlny na černém trhu. V současnosti se na trhu prodává třikrát větší množství bio bavlny, než se jí vypěstuje. Pro nakupující společnost je extrémně obtížné rozpoznat, byla li nabízená bavlna vypěstována biologicky.

Chillaz a Bio bavlna

Protože našim zákazníkům nemůžeme 100% zaručit, že bavlna, kterou nakupujeme je biologického původu, zdržujeme se označení bio bavlna na našich produktech. Do budoucna však plánujeme, že najdeme spolehlivého partnera, který nám bude dodávat certifikovanou bio bavlnu.




Základní surovina - bukové dřevo


Vlákno Lenzing Modal® je vyrobeno z bukového dřeva je tedy 100% přírodní. Tajemství úspěchu spočívá v čisté bukové celulóze. Celulóza vyráběná v rakouské firmě Lenzing je získávána z domácích lesů a používá se pro výrobu vlákna Lenzing Modal. Nejvyšší kvalita produkovaného vlákna je zaručena řízenou kontrolou celého výrobního procesu - od dřeva po vlákno.
Základní surovina je rozhodující pro kvalitu a činí tak Lenzing Modal® výjimečným materiálem. Proces výroby celulózy a vláken je řízen dle principu obnovitelnosti zdrojů. Proto jsou chemikálie a vedlejší produkty vzniklé při výrobě opět dále používány. Například xylóza (dřevěný cukr) se dále používá jako sladidlo.

Produkce


Celulóza se vyrábí přímo v rakouské firmě Lenzig a je získávána z místních buků. Zjednodušený popis výroby vypadá asi takto: bukové dřevo se rozdrtí na třísky, které se potom za pomoci sulfi du a vody vaří na kaši. Ta se procedí přes síto do vlažnější vody, jako když se vyrábí nudle. Vzniklé „nudle" se ještě za mokra mechanicky natahují přes rotující válečky, až se dosáhne požadované tloušťky. Potom se vlákno čistí od chemikálií, které se vrací zpět do výrobního procesu, a namotá se na cívky.
Na rozdíl od klasické viskózy je vlákno Lenzing Modal® mnohem pevnější v suchém i mokrém stavu a je výjimečně odolné proti vytahování.
 Další vynikající vlastností tohoto vlákna je hebkost a měkkost na dotek. Modal zůstává měkký a hebký i po mnohonásobném praní a neztrácí ani lesk a barevnou jasnot. Po 25 vypráních se nemění lesk a jasnost barev a nedochází k zašednutí, jako je tomu u bavlny. Pro tyto své vlastnosti se používá v tkaninách jako přírodní změkčovadlo.

ECO-Label

Firma Lenzing získala pro materiál značky Modal evropské označení ECO-Label, které znamená, že při výrobě nejsou používány žádné toxické přísady ani chlór a dřevo pro výrobu je z místních, trvale obnovovaných lesních porostů.




Základní surovina - eukalyptové dřevo

Vlákno TENCEL® se vyrábí z eukalyptového dřeva, ze stromů pěstovaných v trvale obnovovaných porostech.Eukalyptus je zajímavá surovina. Je to rychle rostoucí strom a lze ho pěstovat průmyslově v tzv. "lesních plantážích" bez umělého zavlažování nebo genetického inženýrství. Je to stále zelená rostlina dorůstající do velikosti 40 metrů.
Eukalyptus (nebo také blahovičník) pochází z Austrálie a Tasmánie, nachází se také ve východní Indonesii. V současnosti se eukalypty začali pěstovat i v dalších subtropických oblastech na celém světě. V Austrálii tvoří eukalyptus 70 % celkové populace stromů. Na žádném jiném kontinentu nemá žádný strom takovou dominantní převahu.
Produkce

Eukalyptus je zbaven kůry a rozsekán na malé kousky. Potom se rozvaří na celulózu. Při rozpouštění celulózy se používá organické rozpouštědlo aminoxid, které se používá také v kosmetice. Rozvařená celulóza se procedí přes síto do vlažnější vody, jako když se vyrábí nudle. Vzniklé „nudle“ se ještě za mokra mechanicky natahují přes rotující válečky, až se dosáhne požadované tloušťky. Potom se vlákno čistí od chemikálií, které se vrací zpět do výrobního procesu, a namotá se na cívky.
Díky své struktuře nanovláken má TENCEL® několik výhod: vlákno je jemné jako pokožka, pevné jako polyester, chladivé jako len, hřejivé jako vlna a absorbuje více než bavlna. TENCEL® je schopen absorbovat pot díky nanovláknům ze kterých je vlákno složené. Tyto nanovlákna  jsou hydrofilní a zaručí ideální absorpci potu a udržení optimálního mikroklimatu pokožky. Ve srovnání s umělými vlákny je transport vlhkosti unikátní, probíhá uvnitř vlákna. Umělá vlákna nejsou schopna absorbovat vlhkost dovnitř vlákna a k transportu dochází pouze na povrchu. Ve srovnání s bavlnou TENCEL® absorbuje o 50 % více vlhkosti. V porovnání s ostatními materiály je TENCEL® schopen odvádět pot i při 65% vlhkosti vzduchu. Co se týče hygieny a množení bakterií, které způsobují nepříjemný zápach, je TENCEL® díky svým přírodním antibakteriálním vlastnostem ideální materiál pomáhající naší pokožce relaxovat a uvolňovat se. Množení bakterií způsobujících zápach nemá u materiálu TENCEL® šanci.

Vlastnosti

Díky své struktuře nanovláken má TENCEL® několik výhod: vlákno je jemné jako pokožka, pevné jako polyester, chladivé jako len, hřejivé jako vlna a absorbuje více než bavlna. TENCEL® je schopen absorbovat pot díky nanovláknům ze kterých je vlákno složené. Tyto nanovlákna jsou hydrofilní a zaručí ideální absorpci potu a udržení optimálního mikroklimatu pokožky. 
Odvod vlhkosti


Ve srovnání s umělými vlákny je transport vlhkosti unikátní, probíhá uvnitř vlákna. Umělá vlákna nejsou schopna absorbovat vlhkost dovnitř vlákna a k transportu dochází pouze na povrchu. Ve srovnání s bavlnou TENCEL® absorbuje o 50 % více vlhkosti. V porovnání s ostatními materiály je TENCEL® schopen odvádět pot i při 65% vlhkosti vzduchu.

Přírodní dezinfekce

Co se týče hygieny a množení bakterií, které způsobují nepříjemný zápach, je TENCEL® díky svým přírodním antibakteriálním vlastnostem ideální materiál pomáhající naší pokožce relaxovat a uvolňovat se. Množení bakterií způsobujících zápach nemá u materiálu TENCEL® šanci.
 

    Syntetická tkanina                     Tencel
Pot je absorbován dovnitř vlákna Tencel a jeho transport probíhá uvnitř vláken, proto se na povrchu kůže netvoří vlhký film, ve kterém se množí bakterie.
Bez jakékoliv chemické přísady TENCEL® zabraňuje tvorbě bakterií. U syntetických vláken je množení bakterií 2 000 krát vyšší než u materiálu TENCEL®.

ECO-Label

Firma Lenzing získala pro materiál značky Tencel evropské označení ECO-Label, které znamená, že při výrobě nejsou používány žádné toxické přísady ani chlór a dřevo pro výrobu je z místních, trvale obnovovaných lesních porostů. Samotný výrobní proces získal ocenění evropské unie "European Award for the Environment". TENCEL je vyráběn z eukaliptového dřeva a je tedy 100% přírodně rozložitelný. 

TENCEL® – eko vlákno

Na rozdíl od pěstování bavlny eukalyptus nepotřebuje umělé zavlažování vodou, ani ochranu pesticidy. Dokonce je možné ho pěstovat na pozemcích, které nejsou vhodné pro pěstování rostlin určených pro výrobu potravin. Nejvýznamější výhodou je, že objem produkce z vláken TENCEL® je desetkrát vyšší než objem produkce z vláken tradiční bavlny.
Šest čtverečních metrů půdy je potřeba k výrobě jednoho trička z bavlny, nebo deseti triček z TENCELu. Dostatečný argument v současném světě, kde populace neustále roste a pozemky jsou stále vzácnější.




Zdroj: http://www.vertical.cz/cs/vertical/aktuality/tricko-ze-dreva_13-318/

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět