středa 20. února 2013

Co byste dělali, kdyby nezáleželo na penězích?


Po čom túžite? Na čo máte veľkú chuť?
Čo by ste skutočne chceli?

Dajme tomu že…, toto robím často pri vedení mojich študentov. Prídu za mnou a povedia. No, končíme výšku a nevieme čo by sme chceli robiť.

Takže sa ich vždy opýtam. Čo by ste radi robili ak by nezáležalo na peniazoch? Ako by ste si skutočne užívali Váš život?

Je ohromujúce, že ako výsledok nášho vzdelávacieho systému študenti hovoria.. No, chceli by sme byť maliarmi, básnikmi, spisovateľmi, ale každí vie že takto si nič nezarobíme. A ďalší povie že by chcel žiť vonku a jazdiť na koňoch. Opýtam sa ho. Chceš učiť v jazdeckej škole? Tak si to prejdime teda, čo skutočne chcete robiť?

Keď sa konečne k niečomu dostaneme, čo by dotyčný chcel skutočne robiť. Poviem mu, rob to. A zabudni na peniaze.

Pretože ak poviete, že zarábať peniaze je najdôležitejšia vec… strávite svoj život úplným mrhaním času. Budete robiť veci ktoré nerobíte radi, len aby ste prežili a to je pokračovanie v robení veci ktoré nemáte radi. Čo je hlúpe.

Je lepšie mať krátky život, ktorý je plný toho čo robíte radi, ako dlhý život strávený mizerne. A nakoniec ak skutočne máte radi to čo robíte, nezáleží na tom čo to je môžete sa v tom stať odborník. Jediným spôsobom ako sa stať v niečom odborník je vypracovať sať. A potom budete môcť dostať dobré ohodnotenie, nech už je to za čokoľvek.


dream_job-saidaonlineTakže moc sa netrápte tým…, všetci sa zaujímajú o niečo. A o čokoľvek sa zaujímate, čoskoro to bude zaujímať aj druhých. Je ale úplne hlúpe stráviť čas robením veci ktoré nemáte radi, aby ste mohli míňať na veci ktoré nepotrebujete a učiť naše deti aby išli po tej istej ceste.

To čo robíme je, že vychovávame deti a vzdelávame ich, aby žili ten istý život ako žijeme my iba preto, aby sa aj oni v budúcnosti ospravedlnili tým, že hľadali uspokojenie v živote.

A takto vychovávajú svoje deti a oni svoje deti aby robili to isté. Takže je to ako z blata do kaluže. Nikdy ich to nenapadne.

A tak je preto veľmi dôležité položiť si túto otázku…



Po čom skutočne túžim?
Alan Watts



 Zdroj: http://www.novazem.info/co-by-ste-robili-ak-by-na-peniazoch-nezalezalo/

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět