čtvrtek 21. února 2013

Bhutan bude první 100% organickou zemí


Kdyby někde existoval národ, který by chápal smysl organického stále udržitelného hospodaření, byl by to národ složený většinou z farmářů. Takové místo vskutku existuje, a brzy bude prvním státem, který přejde na 100% organické zemědělství, a bude prošlapávat cestu ostatním, aby se tak stalo v globálním měřítku.

Himálajské království Bhutan je známo pro vysoký stupeň štěstí občanů, ale v blízké budoucnosti se chystá učinit něco ještě pozoruhodnějšího. Jeho premiér Jigmi Thinley učinil na konferenci o udržitelném rozvoji minulý měsíc Rio+20  významné prohlášení ohledně projektu organického hospodářství, který se dostal na první stránky všech státních novin. Nazývá se Státní organická politika, a je vedena prostým konceptem, že prací „v harmonii s přírodou“ se dosáhne nejmocnějších výsledků – a to vše, aniž by bylo obětováno zdraví lidí či životní prostředí. Znamená to odmítnout GMO, pesticidy, herbicidy, spreje na bázi fluoridu, vpád Monsanta, a získat spoustu vysoce kvalitních potravin pro 700 000 obyvatel Bhutanu. Jídlo, kterému se kdysi prostě říkalo „jídlo“. V prohlášení k ostatním politikům řekl premiér Jigmi Thinley: „Práce v harmonii s přírodou pomůže udržet plynulý tok přirozených výnosů.“

Půda v Bhutanu v současné době poskytuje zejména kukuřici, rýži, ovoce a některou zeleninu, a je v dokonalém stavu pro zahájení 100% organického farmaření. Navíc k tomu, že obyvatelstvo tvoří především farmáři, je zde i nesmírně bohatá půda, která dalece přesahuje to, co můžeme pokládat za organické. Některé půdy v Bhutanu jsou dosud nedotčeny krutými chemikáliemi jakéhokoli druhu, a k pěstování jsou používány tradiční techniky, které dosahují vysokých výnosů, aniž Monsanto strká ruce do kapes farmářů. To je v ostrém kontrastu se stavem v indické farmářské komunitě, která byla podvedena Monsantem a v důsledku toho dostala přezdívku „sebevražedný pás“  z důvodu narůstajícího počtu sebevražd (v r. 2009 jich bylo přes 17 000), zaviněných finančními krachy způsobenými společností Monsanto.

Australský poradce v Bhutanu Andre Leu vysvětluje: „Nemyslím, že to bude obtížné, protože většina zemědělské půdy je tam již přirozeně organická.“

Tento posun je zajisté inspirující, ale také nám připomíná, že v moderní společnosti je naprostým bláznovstvím označovat jídlo jako „organické“ či „tradiční“. Tito bhutanští farmáři nepěstují magické fazole nebo kouzelnou kukuřici, ale skutečné jídlo. Skutečné jídlo, tak jak se pěstovalo po tisíce let. Ale nyní, při existenci mnoha způsobů, jak učinit naše pěstované potraviny toxickými, zde pokládáme organické jídlo za něco, co je privilegiem určité třídy. A vlastně chceme pouze skutečné jídlo. 
Zdroj:Orgo-Net


http://naturalsociety.com/bhutan-to-be-first-country-to-go-100-organic/
Anthony Gucciardi, Natural Society, Feb. 18, 2013
Překlad: OrgoNet

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět