pátek 9. listopadu 2012

Televize běžící na pozadí má dopady na vývoj mozku dětí


Přemýšleli jste někdy, proč některé děti strašně žvaní a některé jsou zticha? Dr. Victor Strasburger říká: “Děti, které čtou hodně žvaní a ty, které se koukají na televizi mlčí. To znamená, že je jejich vývoj jazyka ohrožen – můžou to dohnat, ale přesto je to problém.”
Pediatr Strasburger zjistil, že se se děti (mimo jiné) lépe učí jazyk přímo od jiných živých lidí než od těch z televize nebo počítačové obrazovky. Což je problém vzhledem k tomu, že průměrné americké dítě tráví 232 minut denně s TV zapnutou na pozadí – zhruba stejný čas, který stráví ve škole.
Hlasy na pozadí mohou být pro mnoho lidí útěchou, ale nejsou známy účinky na vývoj malých dětí. American Academy of Pediatrics nedoporučuje dětem mít zapnutou více než dvě hodiny televizi, to samé platí pro připojení k internetu.
Ale negativní vlivy sahají mnohem hlouběji, než si jakýkoli průměrný rodič myslí. Neustálé bombardování reklamou má hluboký dopad na každodenní život a to platí zejména pro děti. Obrázky a reklamy z televize formují naše podvědomí a s dětmi, které shlédnou 30 tisíc reklam ročně, je těžké kontrolovat naši budoucnost.
Národní odhady (v čele s University of North Carolina at Wilmington’s Matthew Lapierre) zjistily, že jsou nejvíce ohroženy afroamerické děti a děti s televizí ve své ložnici.
Příliš mnoho času u tohoto média může navíc způsobit, kromě problémů s vývojem mozku, problémy se spánkem a dokonce i nežádoucí přírůstek hmotnosti, když člověk dlouho kouká na televizi a díky tomu jí.
Navíc děti před televizí nemají tolik vitamínu D, jako kdyby běhaly venku, a hraní her se svými kamarády.
“Určitě je třeba přehodnotit tento druh expozice,” říká Lapierre.
“Jde o jasný varovný signál rodičům, že pokud zrovna nesledují televizi, měli by ji vypnout,” dodává Strasburger, a připomíná, že rodiče by neměli děti mladší dvou let vystavovat televizi.
Překlad článku Even TV in the Background Impacts Brain Development in Children
http://naturalsociety.com/tv-background-impacts-brain-development-in-children/


Facebook

Počet zobrazení Duhový svět