neděle 21. října 2012

Přírodní koření kurkumin umí vyléčit více než 570 onemocnění


Používal se ve starověkých lékařských systémech Číny a Indie – kurkumin.  Odvozenina z kurkumy, kurkumin, je pigment zodpovědný za žlutooranžovou barvu. Každých 100 gramů kurkumy obsahuje 3 až 5 gramů kurkuminu, takže je kurkuma velmi silná sama o sobě.
Výzkumníci experimentovali s kurkuminovou léčbou zhoubné rakoviny mozku, která je známá jako glioblastoma (GBM), svá zjištění publikovali v červenci v Journal of Nutritional Biochemistry. Přidali další informace k předchozím zjištěním o pozitivních účincích kurkuminu. Zjistili, že kurkumin dramaticky snižuje velikost nádoru mozku v 9 z 11 studií, a to až o 81%. Navíc neobjevili žádné známky toxicity, která je u chemoterapie a dalších léčbách rakoviny s extrémními vedlejšími účinky, které jsou někdy horší než samotná nemoc. Nicméně není kurkumin účinný pouze proti rakovině.
Podle studie z roku 2008 publikované v Cancer Prevention Research kurkumin také zabraňuje růstu a šíření buněk rakoviny prsu tím, že přímo ovlivňuje funkci alfa6beta4 inegrinu, který je zodpovědný za průběh rakoviny.

Další studie z roku 2010 zjistila, že má kurkumin potenciál zacílit se na rakovinné kmenové buňky. K vlně informací o kurkuminu také patří zjištění publikované výzkumníky v roce 2009 v Molecular Pharmacology, že kurkumin zpomaluje růst rakoviny slinivky. Ještě zajímavější je, že vědci v mnoha studiích tvrdili, že kurkumin může mít mnoho dalších pozitivních účinků na typy rakovin, které nebyly zahrnuty v jejich výzkumu.

Studie navíc zdůrazňují, že je kurkumin účinným nástrojem proti více než 572 nemocem, jde např. o oxidativní stres, záněty, poškození DNA, peroxidaci lipidů, chemicky vyvolané nemoci jater, Alzheimerova choroba a fibróza jater. Zjistilo se, že kurkumin má vliv na více než 700 genů, což by vysvětlovalo, proč je schopen opravovat DNA.

Kurkumin je úžasnou přírodní látkou, která má pozitivní účinky na rakovinu a stovky dalších nemocí. Přitom byl široce studován ve srovnání s jinými nutričními látkami, studie teprve začínají uznávat léčivé účinky kurkuminu a kurkumy.

Kurkumin zabraňuje ucpávání cév a zároveň snižuje riziko infarktu
Kurkumin ovlivňuje vznik nebezpečných koronárních tepen snížením úrovně systémového zanícení, o kterém je známo, že způsobuje nestabilnost pěnivých látek vedoucích k infarktu. Tato super živina reguluje činnost našich genů v potlačování uvolňování chemických látek v těle v reakci na stres, špatnou stravu a životní prostředí. Výsledek studie zveřejněné v The Journal of Cardiovascular Medicine ukazuje, že kurkumin zabraňuje srážlivosti krevních destiček, která může vyústit v život ohrožující krevní sraženinu.

Kurkumin zabraňuje Alzheimerově nemoci
Výzkumníci si všimli, že výskyt Alzheimerovy choroby mezi starší indickou populací, kde kari je pravidelně požíváno u většiny jídel, je výrazně nižší než u jejich západních protějšků. Kurkumin vykazuje silné antioxidační účinky a je známo, že omezuje hromadění škodlivých látek.

Kurkumin asistuje snižování váhy
Kurkumin pomáhá předcházet obezitě a pomáhá přirozenému úbytku hmotnosti vzhledem k jeho schopnosti inhibovat tvorbu nových krevních cév, které jsou nutné k vytvoření nových zárodků tukových buněk. Tento polyfenol také ovlivňuje to, jak tělo reguluje triglyceridy (krevní tuky), které jsou poté ukládány v těle jako tuk, nebo se spálí jako zdroj energie. Studie zveřejněná v The Journal of Nutrition popisuje, jak kurkumin zabraňuje nadměrnému hromadění triglyceridů v krvi a posunuje náš metabolismus od ukládání tuku. Autoři studie došli k závěru, že kurkumin „může mít potenciální přínos v prevenci obezity.“
Jen velmi málo přírodních živin vykazuje tak širokou škálu zdravotních výhod jako kurkumin. Rozsáhlé výzkumy potvrzují silné antioxidační účinky, které poskytují ochranu proti mnoha dnešním nejvíce devastujícím onemocněním. Ať už se rozhodnete přidat do svého jídelníčku kari nebo doplnit jej koncentrovanou podobou tohoto úžasného koření, můžete si být jisti, že sníží rizika onemocnění a zlepší kvalitu života.

ZdrojFreepub.comehere.cz 

Zdroj: Článek převzat od http://www.2012rok.sk/wp/zdrava-vyziva/10021-prirodni-koreni-zmensuje-nador-81

Archiv blogu

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět