pátek 11. května 2012

Proč milovat sám sebe?

Člověk od věků hledá lásku. Hledá ji všude okolo, hledá ji u jiných lidí. Rád by ji dostával, protože kdo dostává lásku, cítí se milován. A kdo se cítí milován, má pocit, že jeho život má smysl.


Nedávno jsem poznala jednu ženu. Byla mi sympatická, příjemná, nebyla moc hovorná, ale něco mne k ní přitahovalo. Dala jsem se s ní do hovoru. Téma vyvastalo tak nějak samo - láska a mít rád sám sebe. Řekla, že se nemá ráda, proč by se měla mít ráda? Po dítěti přibrala, má nějaké kilo navíc, tak se  nemá ráda.

Bylo nás tam více a postupně se ozývaly i další ženy, které měly problém s přijetím sebe samé. Je neuvěřitelné, co všechno si necháme nakukat jako důvod k nelásce. Buď něčeho máme příliš nebo nám něco chybí, někdo jiný o nás něco říká a my mu to věříme, nejsme dost dobří, abychom si to zasloužili..... každý sám nejlépe ví, co je jeho brzdou.

Když člověk tak moc touží po lásce, proč je pro něj tak těžké mít rád sám sebe? Když se narodí malé miminko, jeho maminka k němu cítí neuvěřitelně silnou lásku. Touží ho ochraňovat, být pro to malé dítě vším. I my jsme uvnitř stále malé děti, které potřebují být hýčkáni, milováni a opatrováváni.



Mít rád sám sebe je esenciální, nejdůležitější, je to něco, bez čeho bychom neměli být. Sami se sebou jsme celý život, každý den, každý okamžik našeho pozemského života. Sami se rodíme a sami umíráme. Dokážeme milovat zvířata, přírodu, děti, druhé lidi.

P r o č   m á m e   p r o b l é m   m i l o v a t   s a m i   s e b e ?

Je nějaké kilo navíc důvodem k tomu, abychom se nemohli milovat? Co je potřeba k tomu, abychom se mohli mít rádi? Nic na světě není tak velké, aby vám to dávalo důvod k tomu, abyste se neměli mít rádi. Každý člověk potřebuje mít se rád.

Je třeba jen jedno, přijímat se. Přijímat sama sebe takovou, jaká jsem. Milovat se takovou jaká jsem. Jako nejúčinnější je postavit se před zrcadlo, dívat se sama sobě do očí a pronášet formulku:
"Miluji se, opravdu se miluji a přidat své vlastní jméno". Vyznejte sami sobě lásku. Dívejte se sobě do očí a dělejte to tak často, jak je to možné. Čím častěji to budete dělat, tím dřív se dostaví výsledek.

Aby tohle všechno fungovalo, prociťte každý okamžik. Kdykoliv provádíte toto cvičení, nejen, že se na sebe dívejte, ale také prociťte lásku. Vaše tělo je hladové po lásce, potřebuje ji cítit. 

Toto cvičení a umění milovat samu sebe nemá nic společného s ješitnou sebeláskou. Mluvíme tu o zdravé dávce lásky k sobě. Člověk, který chce lásku dostávat, ji nejdříve musí umět rozdávat. A na to je třeba se mít rád.

Vždy začněte sami u sebe. Každá změna přichází z vnitřku.

Jolana
www.nova-cesta.com

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět