úterý 26. června 2012

TIP - jablečný ocet

Po staletí byl ocet používán na nejrůznější účely: k nakládání zeleniny, ničení plevele, čištění kávovarů, leštění zbraní, při výrobě salátových zálivek. Ocet je také pradávný lidový lék, považovaný též za všelék na jakýkoliv neduh. V posledních letech bylo vědecky zkoumáno, jaký povzbuzující účinek na lidské zdraví má jablečný ocet. Proto se často v supermarketech prodává jako chuťová přísada, ale také jako doplněk stravy pro zdraví. Zatímco mnohá prospěšnost použití octa v lidovém léčitelství nebyla dokázána (nebo byla vyvrácena), některé účely byly podrobeny medicínskému výzkumu. Několik malých studií se zaměřilo na některé zdravotní problémy, od cukrovky po obezitu.

Takže je užívání jablečného octa vašemu zdraví prospěšné? Nebo je lépe vzít ocet na vyčištění skvrn a barvení velikonočních vajíček? Zde je podrobný přehled faktů.


Co je jablečný ocet?


Ocet je produkt fermentace. Je to proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni fermentace jsou cukry přeměněny na alkohol. Potom, když alkohol dál fermentuje, produktem je ocet. Původní název pro ocet je z francouzštiny a znamená „kyselé víno“. Zatímco na výrobu octa je možné použít nejrůznější suroviny, jako ovoce, zeleninu a hrozny, jablečný ocet se dělá výhradně z drcených jablek.
Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, nerostné soli a aminokyseliny.


Jablečný ocet: kúra na všechno?


Během posledních let, kdy alternativní medicína zaznamenala rozkvět, se staly velmi populárním doplňkem stravy pilulky s jablečným octem.
Podívejme se na příbalový leták tohoto doplňku stravy, nebo na internetové informace či zalistujme v jakékoliv z mnoha knížek o octu v souvislosti se zdravím, a najdeme některá ohromující a často nepodložená tvrzení. Jablečný ocet je prohlašovaný za lék na mnoho chorob a prostředek ke zlepšení zdravotního stavu a kondice. Jmenujme některé: údajně má zabíjet vši, zpomalovat některé ze znaků stárnutí, usnadnit trávení a vymýt toxiny z těla. Mnohá z těchto prohlášení nejsou podložena důkazy. Některá byla skutečně podrobena studiím, jako např. schopnost octa zabíjet vši nebo ničit bradavice. Výzkumní pracovníci však nenašli nic, co by toto léčivé použití podpořilo. Jiné studie o účincích octa došly k těmto výsledkům: ocet jako kúra zabírá, ale ne tak dokonale jako jiné prostředky. Např. ocet jako desinfekční prostředek nezabije tolik bakterií jako obyčejné čisticí prostředky. Zatímco se zdálo, že ocet výborně pomáhá proti žahnutím medúzy nebo bodnutí včely (starý lidový lék), ukázalo se, že horká voda pomáhá ještě lépe.


Vědecký důkaz prospěšnosti jablečného octa


Existují některá použití octa v medicíně, která vypadají slibně, přinejmenším podle několika studií. Zde je seznam některých z poslední doby.
Cukrovka: účinek jablečného octa na hladinu krevního cukru je snad nejlépe vědecky zdokumentovaný a ukazuje zde nejslibnější zdravotní zlepšení. Některé menší studie hovoří o jablečném octu jako prostředku, který dokáže udržet nížší hladinu glukózy. Např. v roce 2007 se došlo k těmto závěrům na Arizonské Státní Univerzitě a bylo publikováno v americkém časopise Diabetes Care. Testy s 11 lidmi s cukrovkou 2. typu prokázaly, že užívání 2 čajových lžiček jablečného octa denně před spaním snížilo hladinu glukózy, měřenou ráno, o 4 až 6 %.
Krevní tlak a zdravé srdce: jiná studie na krysách zjistila, že ocet pomohl udržet lépe pod kontrolou krevní tlak u jedinců s vysokým krevním tlakem. Velká epidemiologická studie také zjistila, že lidé, kteří jedli 5x až 6x týdně saláty se zálivkou z octa a oleje, vykázali nižší výskyt nemocí srdce v porovnání s lidmi, kteří nejedli zálivku. Je ovšem velmi sporné tvrdit, že příčinou byl ocet.
Rakovina: Mnohé laboratorní studie předpokládají, že ocet může zabíjet rakovinné buňky nebo zpomalit jejich růst. Epidemiologické studie na lidech byly sporné. Jedna zjistila, že užívání octa způsobilo menší riziko rozvoje rakoviny jícnu. Jiná studie to spojovala se zvýšeným rizikem rakoviny močového měchýře.
Úbytek hmotnosti: tisíce let byl ocet užíván ke zhubnutí, ale důkazy jsou omezené. Je to možné, nikoliv dokázané, že bílý ocet (a možná i další druhy octa) mohou v lidech vyvolat pocit nasycenosti. Studie z r. 2005 na 12 lidech zjistila, že když snědli krajíc chleba společně s malým množstvím bílého octa, cítili se najedenější a spokojenější než lidé, kteří snědli jen samotný chléb.
Výsledky těchto studií jsou slibné, ale všechny studie jsou zatím přípravné. Mnohé byly provedeny v laboratořích na zvířatech nebo s buňkami in vitro. Studie na lidech byly zatím malé. Je zapotřebí mnohem větších testů, abychom se dozvěděli, zda má ocet příznivé zdravotní účinky.


Jak se má jablečný ocet užívat?


Protože jablečný ocet nemá prokázaný léčivý účinek, neexistují žádné oficiální doporučení, jak ho užívat. Někteří lidé užívají dvě čajové lžičky denně (smíchané ve sklenici s vodou nebo šťávou). Je také k dispozici ve formě tabletek.
Jablečný ocet je také někdy aplikován na kůži nebo používán v klystýrech. Bezpečnost těchto aplikací není známa.

Jaké riziko představuje jablečný ocet?


Všeobecně je riziko při příležitostném použití malých množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším použití nebo ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:
  • Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se měl vždycky před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a v krku. V jedné studii je uvedeno, jak žena, užívající doplňky z jablečného octa, utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
  • O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o jablečném octu s vaším lékařem.
  • Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem, dříve než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje chróm, což může pozměnit vaši hladinu inzulínu.


Mám používat jablečný ocet?


Odpověď závisí na tom, jak jej chcete užívat. Jako salátová zálivka by byl dobrý. Avšak jako každodenní zdravotní kúra by mohl být trochu riskantní. Ano, některé studie o jablečném octu jsou velmi poutavé, ale je potřeba udělat více výzkumů. Právě nyní neexistují dostatečné důkazy o prospěšnosti jablečného octa- nebo jiných druhů octa- na lidské zdraví. Protože prospěšnost není známa, je tedy riskantní.
Uvažujete-li o užívání jablečného octa, řekněte o tom nejdříve svému lékaři. Vždycky stojí zato poslechnout si odborný názor. Váš lékař vás ujistí, že jablečný ocet nemůže poškodit váš zdravotní stav a neovlivní účinek vašich léků. Bylo by nerozumné a možná nebezpečné užívat jablečný ocet sami bez předchozí konzultace, pokud váš zdravotní stav není dobrý.

(přeloženo z webMD.com)


Zdroj: http://www.chemievjidle.cz/

Archiv blogu

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět