středa 26. února 2014

Postavte si podzemní skleník za méně než 5 tisíc na celoroční zahradnictví

Pěstitelé v chladnějších klimatických podmínkách často využívají různé postupy, jak prodloužit vegetační období a podpořit plodnost rostlin.

Skleníky známe jako prosklené konstrukce. Obvykle jsou poměrně drahé a postavit skleník i pro zimní provoz je příliš nákladné. Mnohem dostupnější a levnější alternativou je "Walipini" (Aymara-indické slovo pro místo tepla), také známý jako podzemní / vnořený skleník.

První z nich byl vyvinut před 20 lety v horských oblastech jižní Ameriky. Tato metoda umožňuje obyvatelům chladných horských oblastí udržet produktivitu skleníku po celý rok iv nejchladnějším podnebí.
Prohlédněte si video - prohlídka skleníku s místem pro chov koz.




Je to velmi zajímavý princip, který kombinuje výhody pasivního solárního vytápění budovy v chráněné krajinné oblasti. Benson institut vyvinul tento praktický návod, jak funguje a jak si ho postavit.
Walipini využívá přírodní zdroje, aby poskytoval vegetaci kvalitní a stabilní prostředí pro celoroční úspěšnou produkci potravin. Podzemní prostor je důležitý pro zachycení a ukládání tepla ze slunečního záření.



Foto: Benson institute

Jednoduchá obdélníková jáma v terénu je přikrytá konstrukcí s plastovou fólií. Nejdelší plocha čelí zimnímu slunci, když se nachází na severu na jižní polokouli a na jihu na severní. Rozdílná výška silných stěn vytváří optimální úhel konstrukce pro dopad maxima slunečních paprsků v největším úhlu. Vzduchová mezera mezi dvěma vrstvami plastu spolehlivě zachycuje teplo a zároveň proniknout maximu paprsků na vytvoření teplého a stabilního prostředí.
Teplo takto ptreniká do zeminy, takže náklady na vyhřátí Walipini v zimě klesly na minimum. Základní verze modelu Walipini stojí 250-300 USD. S pomocí sousedů a využitím levnějších materiálů jako UV ochranná fólie a PVC potrubí.


Foto: Benson institute

Podzemní skleník je levné a účinné řešení pro zahrádkáře na celoroční pěstování zeleniny i v chladnějších klimatických podmínkách.

Zdroj: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zajimavosti/753-postavte-si-podzemni-sklenik-za-mene-nez-5-tisic-na-celorocni-zahradnictvi

Facebook

Počet zobrazení Duhový svět